Експертиза деяких ідеологічних аспектів вегетаріанства

Автор(и)

  • Йудіт Чобоі Університет Ньіредьгази, 4400, Ньіредьгаза, Угорщина, Hungary
  • Белла Сабо Університет Ньіредьгази, 4400, Ньіредьгаза, Угорщина, Hungary
  • Едіт Костьуней Крайняк Університет Ньіредьгази, 4400, Ньіредьгаза, Угорщина, Hungary
  • Жолт Тібор Горчік Університет Ньіредьгази, 4400, Ньіредьгаза, Угорщина, Hungary
  • Тімея Нодь Моксім Дьордьней Університет Ньіредьгази, 4400, Ньіредьгаза, Угорщина, Hungary

DOI:

https://doi.org/10.24144/1998-6475.2022.52.32-36

Ключові слова:

вегетаріанство, переконання, причини, дієта

Анотація

Багато хто вважає, що вегетаріанство - це нещодавнє захоплення, яке є особливістю суспільств загального добробуту, але поява цієї дієти має серйозні історичні, культурні та філософські наслідки. Багато давньогрецьких філософів, пізніших релігійних орденів, митців та науковців обирали вегетаріанський спосіб життя. У нашому аналізі ми шукаємо відповідь на основні причини раннього вегетаріанства. Ми виявили, що ранніми мотивами вегетаріанства були: ненасильство, дієта з меншим вмістом м'яса, як метод суспільної гармонії, та віра в рівність між людиною і тваринним світом. У нашому дослідженні ми дійшли висновку, що в сучасному суспільстві існує кореляція між тим, що людина є вегетаріанцем і не розділяє тварин і людей ієрархічно. Наше дослідження свідчить, що незалежно від того, що причини дієтичного вибору сучасних вегетаріанців можуть бути різними, наприклад, вегетаріанство з міркувань захисту навколишнього середовища, здоров'я або добробуту тварин, чим більш екстремальної безм'ясної дієти дотримується людина, тим більша ймовірність того, що вона не відводить людині помітної ролі у світі живого.

 

Посилання

AGRAWAL, S. (2017) Geographic aspects of vegetarianism: Vegetarians in India. In: Vegetarian and Plant-Based Diets in Health and Disease Prevention. Academic Press, pp. 93-106.

BENEDİCT, S., FRY, T. (1982). The Rule of St. Benedict in English. Liturgical Press.

BOYSEL, N.A. (2009) Bernard of Clairvaux and the Knights Templar: The New Knighthood as a Solution to Violence in Christianity (Doctoral dissertation, University of Akron).

BRANG, P. (2002) Ein unbekanntes Rußland. Kulturgeschichte vegetarischer Lebensweisen von den Anfängen bis zur Gegenwart, Köln, pp. 59–113.

BRYMAN, A. (2011): Social Research Methods. Oxford University Press.

COELHO R. (2019): Veganism motivation and obstacles. Master thesis. Linnaeus University. https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1346878/FULLTEXT01.pdf

CORRİN, T., PAPADOPOULOS, A. (2017) Understanding the attitudes and perceptions of vegetarian and plant-based diets to shape future health promotion programs. Appetite, 109, 40-47. https://doi.org/10.1016/j.appet.2016.11.018

CSABAİ, J., SZABÓ, B., KRAJNYÁK, E.K., BERTA, O.S., HÖRCSİK, Z.T. (2022) The current state of vegetarianism in hungary, its possible effects on the agricultural structure and the food system. South-Western Journal of Horticulture, Biology & Environment, 13(1), 31-57.

CHAVAN, S. (2015). A study on vegetarianism. EBSCO, USA, 5.

DAVİDSON, J.A. (2003) World religions and the vegetarian diet. Journal of the Adventist Theological Society, 14(2), 8.

DİLEK, S.E., FENNELL, D.A. (2018) Discovering the hotel selection factors of vegetarians: the case of Turkey. Tourism Review.

DYETT, P.A., SABATÉ, J., HADDAD, E., RAJARAM, S., SHAVLİK, D. (2013) Vegan lifestyle behaviors. An exploration of congruence with health-related beliefs and assessed health indices. Appetite, 67, 119-124. https://doi.org/10.1016/j.appet.2013.03.015

GRİMM, V.E. (2006) On food and the body. THE ROMAN EMPIRE, 354.

HABİNEK, T.N. (1992) An aristocracy of virtue: Seneca on the beginnings of wisdom. YCS 29, 187–203.

HARGREAVES, S.M., RAPOSO, A., SARAİVA, A., ZANDONADİ, R.P. (2021) Vegetarian Diet: An Overview through the Perspective of Quality of Life Domains. International Journal of Environmental Research and Public Health, 18(8), 4067. Published online 2021 Apr 12. doi: 10.3390/ijerph18084067

HUNYADI, L., MUNDRUCZÓ, Gy., VITA, L. (2001) Statisztika. Aula Kiadó, Budapest

KRAİG, B. (1997) Colin Spencer. The Heretic's Feast: A History of Vegetarianism. Hanover, NH: University Press of New England, pp. 402.

LEİTZMANN, C. (2014) Vegetarian nutrition: Past, present, future. American Journal of Clinical Nutrition, 100, 1–7.

LİPTÁK, K., HAJDÚ, N. (2018) Jarred baby food purchasing habits among mothers of infants in Hungary, and the features of baby food labels. Regional Statistics, 8(1), 202–221.

LUTTERBACH, H. (1999) Der Fleischverzicht im Christentum: Ein Mittel zur Theraphie der Leidenschaften und zur Aktualisierung des paradiesischen Urzustandes. Saeculum, 50(2), 177-210.

MATHİEU, S., DORARD, G. (2016) Vegetarianism and veganism lifestyle: Motivation and psychological dimensions associated with selective diet. Presse medicale, 45(9), 726-733.

MAURO, L. (2017) The Philosophical Origins of Vegetarianism: Greek Philosophers and Animal World. Relations. Beyond Anthropocentrism, 5, 13.

Morgan, N. (2010). The hidden history of Greco-Roman vegetarianism. In: Encyclopaedia Britannica.

MULLEE, A., VERMEİRE, L., VANAELST, B., MULLİE, P., DERİEMAEKER, P., LEENAERT, T., HUYBRECHTS, I. (2017) Vegetarianism and meat consumption: A comparison of attitudes and beliefs between vegetarian, semi-vegetarian, and omnivorous subjects in Belgium. Appetite, 114, 299-305.

NEWMYER, S.T. (2013) Animals, rights and reason in Plutarch and modern ethics. Routledge.

SALKEVER, S. (1994) Review of Animal Minds and Human Morals: The Origins of the Western Debate, by Richard Sorabji.

OBÁDOVICS J.Gy. (2009) Valószínűségszámítás és matematikai statisztika. Scolar Kiadó, Budapest

RİVERA, M., SHANİ, A. (2013) Attitudes and orientation toward vegetarian food in the restaurant industry: an operator’s perspective. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 25(7), 1049-1065.

RUBY, M.B. (2012) Vegetarianism. A blossoming field of study appetite, 58(1), 141-150.

SAVAGE, G.P. (1996) Vegetarianism: A nutritional Ideology? Part 1: History, Ideology and nutritional aspects. New Zealand Science Review, 1996, 53, 72–78.

SHANİ, A., DİPİETRO, R.B. (2007) Vegetarians: a typology for foodservice menu development, Hospitality Review, 25(2), 66-73.

SPENCER, C. (1996) The Heretic’s Feast: A History of Vegetarianism. University Press of New England, Ed.; Reprint; University Press of New England, London, United Kingdom.

STUART, T. (2007) The bloodless revolution: A cultural history of vegetarianism from 1600 to modern times. WW Norton & Company, pp. 372–398.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-17