Пригнічення росту грамнегативних бактерій антоціанами ягідних плодів
DOI:
https://doi.org/10.24144/1998-6475.2019.46-47.42-47Ключові слова:
метод дифузії в агар, антимікробна активність, штами бактерій, рослинні екстрактиАнотація
Рослини містять біологічно активні сполуки, що можуть бути використання для профілактики та лікування різних видів захворювань. Поліфенольні сполуки, особливо антоціани, є предметом поглиблених досліджень з огляду на їх біологічну активність. Особливо важливим є в цьому відношенні є антимікробна дія антоціанів. Метою цього дослідження було оцінити антимікробну дію екстрактів, багатих на антоціани, які були виготовлені з плодів Vaccinium myrtillus L., Aronia melanocarpa L. та Sambucus nigra L. шляхом екстракції ацетоном та етанолом. Оцінено вплив екстрактів на ріст грамнегативних бактерій (Escherichia coli, Salmonella enterica ser. Typhimurium, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter aerogenes) методом дифузної пластинки. На підставі отриманих результатів можна стверджувати, що виділені з ягід антоціани проявляють, в певній мірі, антимікробну активність. Штам бактерій E. coli був найбільш чутливим до дії випробуваних екстрактів. Найбільша антимікробна активність виявлена в екстрактах етанолу Vaccinium myrtillus проти грамнегативних бактерій. Етанолові екстракти були більш ефективними в порівнянні з ацетоновими екстрактами. Слід відмітити, що плоди досліджених видів рослин є важливим компонентом у харчуванні людини, як важлива група природних антиоксидантів. Природні антоціани також діють як профілактичний та терапевтичний засіб при різних бактеріальних інфекціях.Посилання
BAYDARI, N.G., ÖZKAN, G., SAGDIC, O. (2004) Total phenolic contents and antibacterial activities of grape (Vitis vinifera L.) extracts. Journal of Food Control, 15(5): 335-339. doi.org/10.1016/S0956-7135(03)00083-5.
BRÄUNLICH, M., ØKSTAD, O., SLIMESTAD, R., WANGENSTEEN, H., MALTERUD, K.E., BARSETT, H. (2013) Effects of Aronia melanocarpa Constituents on Biofilm Formation of Escherichia coli and Bacillus cereus. Molecules, 18(12): 14989-14999. doi:10.3390/molecules181214989.
CISOWSKA, A., WOJNICZ, D., HENDRICH, A.B. (2011) Anthocyanins as Antimicrobial Agents of Natural Plant Origin. Natural Product Communications, 6(1): 149-156.
doi.org/10.1177/1934578X1100600136.
ESCRIBANO-BAILON, M.T., SANTOS-BUELGA, C., RIVAS GONZALO, J.C. (2004) Anthocyanins in cereals. Journal of Chromatography, 1054(1-2): 129-141. doi.org/10.1016/j.chroma.2004.08.152.
FOO, L.Y., LU, Y.R., HOWELL, A.B., VORSA, N. (2000) A-type proanthocyanid in trimers from cranberry that inhibit adherence of uropathogenic P fimbriated Escherichia coli. Journal of Natural Products, 63 (9): 1225-1228. doi:10.1021/np000128u.
HOWELL, A.B. (2002) Cranberry Proanthocyanidins and the Maintenance of Urinary Tract Health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 42(3): 273-278. doi:10.1080/10408390209351915.
KHOO, H.E., AZRINA, A., SOU, T.T., SEE, M.L. (2017) Anthocyanidins and anthocyanins: colored pigments as food, pharmaceutical ingredients, and the potential health benefits. Journal of Food and Nutrion Research, 61(1): 1361779. doi:10.1080/16546628.2017.1361779
LEITAO, D.P.S., POLIZELLO, A.C.M., ITO, I.Y., SPADARO, A.C.C. (2005) Antibacterial screening of anthocyanic and proanthocyanic fractions from cranberry juice. Journal of Medicinal Food, 8(1): 36-40. doi:10.1089/jmf.2005.8.36.
MOLAN, A.L., LILA, M.A., MAWSON, J., DE, S. (2009) In vitro and in vivo evaluation of the prebiotic activity of water-soluble blueberry extracts. World Journal of Microbiolgy and Biotechnolgy, 25(7): 1243-1249. doi:10.1007/s11274-009-0011-9.
PADMAVATI, M., SAKTHIVEL, N., THARA, K.V., REDDY, A.R. (1997) Differential sensitivity of rice pathogens to growth inhibition by flavonoids. Phytochemistry, 46(3): 499-502.
doi.org/10.1016/S0031-9422(97)00325-7.
PERVIN, M., HASNAT, M.A., LIM, B.O. (2013) Antibacterial and antioxidant activities of Vaccinium corymbosum L. leaf extract. Asian Pacific Journal of Tropical Disease, 3(6): 444-453.
doi:10.1016/S2222-1808(13)60099-7.
PUUPPONEN-PIMIÄ, R., NOHYNEK, L., MEIER, C., KAHKONEN, M., HEINONEN, M., HOPIA, A., OKSMAN-CALDENTEY, K.M. (2001) Antimicrobial properties of phenolic compounds from berries. Journal of Applied Microbiology, 90(4): 494-507.
doi:10.1046/j.1365-2672.2001.01271.x.
PUUPPONEN-PIMIÄ, R., NOHYNEK, L., ALAKOMI, H.L., OKSMAN-CALDENTEY, K.M. (2005) Bioactive berry compounds novel tools against human Pathogens. Applied Microbiology and Biotechnology, 67(1): 8-18. doi:10.1007/s00253-004-1817-x
SHIPP, J., ABDEL AAL, E.S.M. (2010) Food applications and physiological effects of anthocyanins as functional food ingredients. Journal of Open Food Science, 4: 7-22. doi:10.2174/1874256401004010007.
VUČIĆ, M.D., PETKOVIĆ, R.M., RODIĆ-GRABOVAĆ, B.B., STEFANOVIĆ, O.D., VASIĆ, S.M., ČOMIĆ, L.R. (2013) Antibacterial and antioxidant activities of bilberry (Vaccinium myrtillus L.) in vitro. African Journal of Microbiology Research, 7(45): 5130-5136.
doi:10.5897/AJMR2013.2524.
WU, X., GU, L., PRIOR, R. L., McKAY, S. (2004) Characterization of anthocyanins and proanthocyanidins in some cultivars of Ribes, Aronia, and Sambucus and their antioxidant capacity. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 52(26): 7846-7856. doi:10.1021/jf0486850.
ZHAO, X.Y., ZHANG, C., GUIGAS, C., MA, Y., CORRALES, M., TAUSCHER, B., HU X.S. (2009) Composition, antimicrobial activity, and antiproliferative capacity of anthocyanin extracts of purple corn (Zea mays L.) from China. European Food Research and Technology, 228: 759-765. doi.org/10.1007/s00217-008-0987-7.