Антоціани ягідних плодів та їх захисний ефект в пошкодженні плазмідної ДНК

Автор(и)

  • V. Sedlák Пряшівський університет, факультет гуманітарних і природничих наук, кафедра біології, Словаччина
  • M. Konečná Пряшівський університет, факультет гуманітарних і природничих наук, кафедра біології, Словаччина
  • Ľ. Tkáčiková Університет ветеринарної медицини і фармації в Кошицях, кафедра мікробіології та імунології, Словаччина
  • P. Kšonžeková Університет ветеринарної медицини і фармації в Кошицях, кафедра мікробіології та імунології, Словаччина
  • M. Mydlárová-Blaščáková Пряшівський університет, факультет гуманітарних і природничих наук, кафедра біології, Словаччина
  • D. Gruľová Пряшівський університет, Факультет гуманітарних і природничих наук, кафедра екології, Словаччина
  • J. Gaľová Пряшівський університет, факультет гуманітарних і природничих наук, кафедра біології, Словаччина
  • A. Babejová Пряшівський університет, факультет гуманітарних і природничих наук, кафедра біології, Словаччина
  • Z. Gogaľová Пряшівський університет, факультет гуманітарних і природничих наук, кафедра біології, Словаччина
  • A. Avuková Пряшівський університет, факультет гуманітарних і природничих наук, кафедра біології, Словаччина
  • H. Vašková Пряшівський університет, факультет гуманітарних і природничих наук, кафедра біології, Словаччина
  • V. S. Mirutenko Ужгородський національний університет, біологічний факультет, кафедра ботаніки, Україна
  • V. V. Mirutenko Ужгородський національний університет, біологічний факультет, кафедра ентомології та збереження біорізноманіття, Україна
  • T. Kimáková Університет Павла Йожефа Шафарика в Кошицях, медичний факультет, кафедра громадського здоров’я і гігієни, Словаччина
  • J. Poráčová Пряшівський університет, факультет гуманітарних і природничих наук, кафедра біології, Словаччина

DOI:

https://doi.org/10.24144/1998-6475.2019.46-47.48-53

Ключові слова:

антимутагенна активність, антоціани, ягоди, мітоміцин С, рослинні екстракти

Анотація

Антоціани як вторинні метаболіти фруктів здатні досить позитивно впливати на стан здоров’я. Фізіологічна дія поліфенолів залежить від їх хімічної природи та біодоступності, а захисна дія пов'язана з їх антиоксидантною, антимутагенною та протипухлинною активністю. Метою даних досліджень було визначити дію екстрактів етанолу та ацетону з ягід плодів Vaccinium myrtilus L., Sambucus nigra L. та Aronia melanocarpa L. на індуковану мітоміцином С плазмідну ДНК. Ми оцінили захисну дію етанолових та ацетонових екстрактів ягід Vaccinium myrtilus, Sambucus nigra та Aronia melanocarpa у концентраціях 50, 25 та 10 мг×мл -1 до пошкодження плазмідної ДНК, викликаного мітоміцином С. Захисний ефект антоціанів полягав у утворенні копігментного комплексу. Антоціани пригнічували утворення та вивільнення перекисних радикалів. Ми виявили, що етаноловий екстракт V. myrtillus (50 мг/мл) демонстрував найкращий захисний ефект щодо плазмідну ДНК. Антиоксидантна та антимутагенна дія антоціанів заснована на виведенні вільних радикалів. Ефект оцінювали за допомогою горизонтального агарозного електрофорезу.

Посилання

BOATENG, J., VERGHESE, M., SHACKELFORD, L., WALKER, L. T., KHATIWADA, J.- OGUTU, S., WILLIAMS, D. S., JONES, J., WASHINGTON, S., CHAWAN, C.B. (2007) Selected fruits reduce azoxymethane (AOM)-induced aberrant crypt foci (ACF) in Fisher 344 male rats, Food and Chemical Toxicology, 45(5): 725-732. doi:10.1016/j.fct.2006.10.019.

BRATU, M.M., DOROFTEI, E., NEGREANU-PIRJOL, T., HOSTINA, C.. PORTA, S. (2012) Determination of Antioxidant Activity and Toxicity of Sambucus nigra Fruit Extract Using Alternative Methods, Journal of Food Biotechnology, 50(2): 177-182.

GASIOROWSKI, K., SZYBA, K., BROKOS, B., KOLACZYNSKA, B., JANKOWIAKWLODARCZYK, M., OSZMIANSKI, J. (1997) Antimutagenic activity of anthocyanins isolated from Aronia melanocarpa fruits, Cancer Letters, 119(1): 37-46. doi:10.1016/s0304-3835(97)00248-6.

JAKOBEK, L., SNERUGA, M., MEDVIDOVICKOSALOVIC, M., NOVAK, I. (2007) Anthocyanin content and antioxidant activity of various juices. Deutsch Leebensmitlel-Rundschau, 103(2): 58-64. doi: http://bib.irb.hr/datoteka/210741.Jakobek_et_al_DL R_10322007.58-64.PDF.

KONG, J.M., CHIA, L.S., GOH, N.K., CHIA, T.F., BROUILLARD, R. (2003) Analysis and biological activities of anthocyanins. Phytochemistry, 64(5): 923-933. doi:org/10.1016/S0031-9422(03)00438-2.

LAK, E., RANJBAR, R., NAJAFZADEH, H., MOROVVATI, H., KHAKSARY, M. (2011) Protective Effect of Sambucus Extract on Teratogenicity of Albendazole. Journal of World Applied Sciences, 15(5): 643-646.

LAZZÉ, M.C., PIZZALA, R., SAVIO, M., STIVALA, L.A., PROSPERI, E., BIANCHI, L. (2003) Anthocyanins protect against DNA damage induced by tert-butyl-hydroperoxide in rat smooth muscle and hepatoma cells. Mutation Research, 535(1): 103-115. doi.org/10.1016/S1383-5718(02)00285-1.

LEBA, L.J, BRUNSCHWIG, C., SAOUT, M. (2014) Optimization of a DNA nicking assay to evaluate Oenocarpus bataua and Camellia sinensis antioxidant capacity. International Journal of Molecular Sciences, 15(10): 18023-18039. doi:10.3390/ijms151018023

PANDEY, K.J., RIZVI, S.I. (2009) Plant polyphenols as dietary antioxidants in human health and disease. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2(5): 270–278. doi:10.4161/oxim.2.5.9498.

SARMA, A.D., SARMA, R., (1999) Anthocyanin-DNA copigmentation complex: mutual protection against oxidative damage. Phytochemistry, 52(7); 1313- 1318. Available from: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S00 31942299004276.

STAGOS, D., KAZANTZOGLOU, G., MAGIATIS, P., MITAKU, S., ANAGNOSTOPOULOS, K., KOURETAS, D. (2005) Effects of plant phenolics and grape extracts from Greek varieties of Vitis vinifera on Mitomycin C and topoisomerase Iinduced nicking of DNA. International Journal of Molecular Medicine, 15(6): 1013-1022. doi:10.3892/ijmm.15.6.1013.

TRAMER, F., MOZE, S., ADEMOSUN, A.O., PASSAMONTI, S., CVOROVIC, J. (2012) Dietary Anthocyanins: Impact on Colorectal Cancer and Mechanisms of Action. Available from: http://www.intechopen.com/books/colorectal-cancerfrom-prevention-to-patient-care/dietaryanthocyaninsimpact-on-colorectal-cancer-andmechanisms-of-action doi:10.5772/27678

YAMAGISHI, M., OSAKABE, N., NATSUME,M., ADACHI, T., TAKIZAWA, T., KUMON, H., OSAWA, T. (2001) Anticlastogenic activity of cacao: inhibitory effect of cacao liquor polyphenols against mitomycin C-induced DNA damage. Food Chemical Toxicology, 39(12): 1279-1283. doi:10.1016/s0278-6915(01)00076-x.

WOJDYLO, A., OSZMIAŃSKI, J., CZEMERYS, R. (2007) Antioxidant activity and phenolic compounds in 32 selected herbs. Food Chemistry, 105: 940-949. doi.org/10.1016/j.foodchem.2007.04.038.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-11-29

Як цитувати

Sedlák, V., Konečná, M., Tkáčiková, Ľ., Kšonžeková, P., Mydlárová-Blaščáková, M., Gruľová, D., Gaľová, J., Babejová, A., Gogaľová, Z., Avuková, A., Vašková, H., Mirutenko, V. S., Mirutenko, V. V., Kimáková, T., & Poráčová, J. (2020). Антоціани ягідних плодів та їх захисний ефект в пошкодженні плазмідної ДНК. Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Біологія, (46-47). https://doi.org/10.24144/1998-6475.2019.46-47.48-53