Вплив альтернативних поживних речовин на параметри якості ґрунту

Автор(и)

  • Йудіт Чобоі Університет Ньіредьгази, 4400, Ньіредьгаза, Угорщина, Угорщина
  • Бенче Браун Університет Ньіредьгази, 4400, Ньіредьгаза, Угорщина, Угорщина
  • Мохамед Тарек Університет Ньіредьгази, 4400, Ньіредьгаза, Угорщина, Угорщина
  • Каталін Іріньіней Олаг Університет Ньіредьгази, 4400, Ньіредьгаза, Угорщина, Угорщина

DOI:

https://doi.org/10.24144/1998-6475.2021.50-51.41-47

Ключові слова:

перець чилі, ріоліт, флокулянт, пташиний послід, число Арані, значення рН

Анотація

Одна з основних вимог сталого сільського господарства полгає в тому, щоб регуляції
вмісту поживних речовин у ґрунті здійснювалася таким чином, щоб ґрунт не збіднювався на поживні речовини.
Також необхідно підтримувати або навіть збільшувати показники родючості ґрунту, покращувати його
фізико-хімічні властивості, сприяти збереженню біорізноманіття мешканців ґрунтового середовища.
Вищезазначених цілей можна досягти шляхом зменшення або заміни добрив, які надмірно використовуються в
інтенсивному землеробстві. Органічні добрива та інші органічні добрива (курячий послід, компост), зелені
добрива та різні природні мінерали (цеоліт, ріолітовий туф, альгініт) також можна використовувати для
забезпечення рослини поживними речовинами і для отримання економічного вигідного врожаю. У наших
попередніх експериментах ми намагалися відповісти на питання щодо того, як ріоліт, як природна речовина,
яка покращує утримання води у ґрунті, високоорганічний гранульований пташиний послід і флокулянт, як
побічний продукт харчової промисловості, впливають на темпи розвитку рослин перцю чилі (Irinyiné Oláh et al.
2019; Csabai et al. 2020). В даній роботі представлені результати експериментальних досліджень щодо того,
як ті ж самі речовини впливають на різні параметри якості ґрунту. Виходячи з отриманих результів, можна
стверджувати, що внесені добрива ущільнили піщаний ґрунт на ділянці, а отже, покращили його фізичні
властивості. Найбільшого ефекту за цим параметром досяг флокулянт. При цьому рівень рН ґрунту
знижувався всіма трьома агентами, а найбільш сильно пташиним послідом. Усі три типии добрив позитивно
вплинули на вміст гумусу.

Посилання

BARTA J., KÖRMENDY I. (2007) Növényi nyersanyagok feldolgozástechnológiai műveletei. Mezőgazda Kiadó Budapest, pp. 183-184.

BOGENFÜRST, F., HORN, P., SÜTŐ, Z., GAÁL, K., KOVÁCS, G., BOGENFÜRST, F., ÁPRİLY, Sz. (2011) Baromfitenyésztés, e-tananyag, Kaposvári Egyetem, Pannon Egyetem, Nyugat Magyarországi Egyetem, pp. 1-3, 238-243.

CSABAİ, J., IRİNYİNÉ OLÁH, K., GONDA, V., MÁRTA-KERGYİK, E., CZİÁKY, Z., TAREK, M., SAĞLİKER, H.A., KLİMİENE, A., PETRUS, A., MÉSZÁROS, O. (2020) Relation-analyzis, between the yield, capsaicin content, using different nutrient supplementation methods at cultivation various chili peppers. EFOP-3.6.2-16-2017-00001 "Research of complex rural-economical and sustainable developments, and drawing up its service-related network in the Carpathian basin": 7-14.

DEKSİSSA, T., HARE, W.W., ALLEN, R..J. (2019) Effect of Pelletized Poultry Manure on Crop Production and Vadose zone water Quality. Available from: https://www.academia.edu/ 25960717/Effect_of_Pelletized_Poultry_Manure_on_Crop_Production_and_Vadose_zone_water_Quality

FÜLEİ, Z. (2016) Összhangban a Természettel, Istállótrágya helyett. Őstermelő Gazdálkodók lapja, 2016.10.05. Available from: http://ostermelo.com/ osszhangban-a-termeszettel-istallotragya-helyett

HAVASSY, A. (2007) A bányászat története Komlóskán. Bányászattörténeti Közlemények. Available from: http://epa.oszk.hu/01400/01466 /00003/pdf/03.pdf

HORVÁTH, A., SZŰCS, P., BİDLÓ A. (2015) Soil condition and pollution in urban soils: evaluation of the soil quality in a Hungarian town. J Soils Sediments, 15: 1825–1835. DOI 10.1007/s11368-014-0991-4

IRİNYİNÉ OLAH, K., LIPCSEI, D., RAGÁNY, B., HÜSNIYEAKA, S., CZIÁKY, Z., VIGH, Sz., TAREK, M., CSABAI, J. (2019). Szerves trágyaszerek és talajjavító anyagok hatása a chılı paprıka növekedés-dınamıkájára. „Komplex vidékgazdasági és fenntarthatósági fejlesztések kutatása, szolgáltatási hálózatának kidolgozása a Kárpát-medencében”. EFOP-3.6.2.-16-2017-00001. Proceedings of Conference “Tápanyagutánpótlás a fenntartható homoki gazdálkodásban”, 2019.03.27, Nyíregyháza: 131-136.

KÁDÁR, I. (2013) Szennyvizek, iszapok, komposztok, szervestrágyák a talajtermékenység szolgálatában. MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet, Budapest.

KİZİLDAG, N., CENKSEVEN, S., KUTLAY, A., AKA SAGLİKER, H., DARİCİ, C., AKTÜRK, S. (2014) Carbon and nitrogen mineralization in arachis hypogaea. Fresenius Environmental Bulletin, 23(9a): 2343-2349.

KOCSİS, T., KOTROCZÓ, Z., BİRÓ, B. (2017) Bioszén dózisok és bioeffektor baktériumoltás hatása homoktalajon tenyészedény kísérletben. Talajvédelem különszám: 53-60.

KOSZTYUNÉ, K.E. (2021) A Nyírségben termesztett homoki növények. In: Tóth, Cs. (Ed.) “ŐSHONOS- ÉS TÁJFAJTÁK – ÖKOTERMÉKEK – EGÉSZ¬SÉGES TÁPLÁLKOZÁS – VIDÉKFEJLESZTÉS Minőségi élelmiszerek – Egészséges környezet – Fenntartható vidéki gazdálkodás: Az agrártudományok és a vidékfejlesztés kihívásai a XXI. században”. Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézet, Nyíregyháza, Hungary, pp. 141-150.

KÖHLER, M. (2006) Mire jó a riolittufa (vulkáni hamu) őrlemény. Biokultúra. Available from: http://www.bekesibio.hu/2011/10/mire-jo-a-riolittufa-vulkani-hamu-orlemeny/

KÖHLER, M. (2007) A riolittufa (vulkáni hamu) fontossága. Available from: https://www.biokontroll.hu/a-riolittufa-vulkani-hamu-hasznossaga/

KRAUSZ, D. (2019) A megfelelő növényt a megfelelő helyre! I. rész – a talaj kémhatása. Agroforum online. Available from: https://agroforum.hu/blog/haz-taj/a-megfelelo-novenyt-a-megfelelo-helyre-i-resz-a-talaj-kemhatasa/

MAKÁDİ, M., KÁTAİ, J., ZSUPOSNÉ, O.Á. (2012) A bentonit, mint agyagásvány hasznosítása a homoki növénytermesztésben, a felhasználás talajtani hatásainak értékelésével. In: Nyírségi homoktalajok termékenységének megőrzése és fenntartása. Debreceni Egyetem AGTC, Debrecen, pp. 7-35.

PRASAİ, T.P., WALSH, K.B., BHATTARAİ, S.P., MİDMORE, D.J., VAN, T.T.H., MOORE, R.J., STANLEY, D. (2016) Biochar, Bentonite and Zeolite Supplemented Feeding of Layer Chickens Alters Intestinal Microbiota and Reduces Campylobacter Load. PLoS ONE, 11(4): e0154061.

STEFANOVİTS, P., FİLEP, G., FÜLEKY, G. (1999) Soil Sciences. Publishing House of Agriculture. Budapest (in Hungarian).

TAKÁCSNÉ, H.M. (2013) Szántóföldi zöldségtermesztés. Debreceni Egy, Debrecen (in Hungarian).

TAREK, M., CSABAİ, J., GONDA, V., IRİNYİ-OLÁH, K., CZİÁKY, Z., TAREK-TİLİSTYÁK, J. (2020) Soil fortification with juice industries’ waste. EFOP-3.6.2-16-2017-00001 "Research of complex rural-economical and sustainable developments, and drawing up its service-related network in the Carpathian basin": 87-91.

TERBE, I. (1997) Szaporítóföldek és tápkockaföldek. Új Kertgazdaság, 3(2): 74-79

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-01

Як цитувати

Чобоі, Й., Браун, Б., Тарек, М., & Іріньіней Олаг, К. (2021). Вплив альтернативних поживних речовин на параметри якості ґрунту. Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Біологія, (50-51), 41–47. https://doi.org/10.24144/1998-6475.2021.50-51.41-47